18 aug. 2014

Iesi in evidenta sau aliniaza-te!

Lumea noastra este in continua miscare. 
Traim cu teama constanta ca fiecare clipa este irosita. A devenit atat de obsedant incat expresia anilor '80 de "a te culca cu cineva" nu mai are sensuri secundare, pastrand doar sensul literal. 
Si pasul alert cu care ne miscam ne face sa uitam cuvinte cu sens secundar sau sa ne jucam cu cuvintele. Incep sa cred ca acele zile cand jocul de cuvinte, ironia si sarcasmul au fost inventate erau vremuri mai incete, clar mai provocatoare pentru minte. Oamenii nu aveau atat de multa educatie, dar erau provocati sa foloseasca micul vocabular pe care il aveau la dispozitie in varii circumstante. 
Intr-un fel, noi parem sa ne traim viata mai mult pe culmea exprimarii corecte, mai degraba decat bogatiei de sensuri. Gandurile noastre nu sunt in totalitate exprimate. Uneori de teama. 
Nu trebuie sa ne gandim la cuvinte frumoase, trebuie doar sa ne asiguram ca spunem corect. 
Si uite asa devenim roboti care stiu sa comunice correct pentru fiecare tip de interlocutor. Receptorul este probabil tot un robot care transcodeaza mesajul nostru si care pune cuvintele in actiune. 
Si intr-o asemenea lume devine greu sa mai spui oamenilor o poveste, oameni care nu au timp de cugetari secundare. Ne gandim din prima si actionam sub impuls. Pare ca suntem intr-o cursa contra cronometru. Amuzant este ca la capatul ei nu exista niciun premiu. Deci, de ce ne grabim cand putem sa ne bucuram de timp pentru a ne simti bine si a ne folosi creierul la maxim?
Cred ca daca vrei sa iesi in evidenta, trebuie sa iti faci timp sa te gandesti de doua ori. Invata ca jocul de cuvinte, ironia si sarcasmul pot chiar sa iti castige public, in timp ce alinierea te poate face doar sa fii piesa lipsa din jocul mondial de lego. 



Niciun comentariu: