3 iul. 2010

organizarea pamanteana

Poate parea rupt dintr-un roman science fiction titlul scrierii, dar de fapt este o realitate. Avem o organizare care nu mai functioneaza. Nu pot sa gasesc vinovati. Totusi voi analiza o realitate pe care o vad si de care sunt uimita ca persista. 
Am ajuns in stadiul in care suntem acum pentru ca am produs haotic mai mult decat puteam cumpara. Adica matematic vorbind daca noi suntem 6 miliarde de oameni, dar in fiecare zi pe planeta se produce un numar de 3 miliarde de masini inseamna ca in doua zile fiecare dintre noi (copil sau batran sau om in floarea varstei) va avea o masina. Deci urmatoarea zi (a treia) ar trebui sa se produca in fabrica aceea altceva. Nu stim inca ce. Si nu am gasit un raspuns. Asa ca momentan o bagam in somaj tehnic sau reducem personal. 

Pentru ca se producea mai mult decat se cumpara in tarile supradezvoltate s-au cautat noi piete. Si o buna perioada de timp toata economia marilor puteri economice s-a bazat pe noile piete aflate in fostul bloc comunist. Pentru ca acestea aveau 50 de ani de frustrare in spate acestea consumau acum mai mult decat ei. Reduceau astfel deficitul. Asa ca au acoperit o buna perioada de timp si a treia zi ale fabricilor de tigari, role, tenisi, detergenti, lopeti etc. Dar a venit a patra zi si saturarea pietelor comuniste. 

Dar deja marile puteri au deschis fabrici in fostele tari comuniste. Asa ca acum productia s-a marit si mai mult. Dar aici intervine problema. Noi tot atatia suntem. Ba mai mult din cauza schimbarilor astora masive sociale, culturale sau naturale au mai murit unii altii, deci acum aveau si mai putini consumatori. Si totusi am continuat sa producem.

Era mai mult decat evident ca declinul avea sa apara. Problema este ca acum te-ai gandi ca omul s-ar gandi sa reorganizeze lumea. Dar nu. Americanul s-a gandit sa faca bani si de pe urma reducerilor de personal. Asa ca acum poti angaja o firma care sa iti anunte personalul ca faci restructurari si ai decis sa renunti la niste angajati. Adica nu mai ai bani sa ii platesti in viitorul apropiat dar vrei sa platesti cu multi bani ca un om sa vina sa iti faca treaba. 

Deci nu o sa mai avem ce face cu lumea intr-o suta de ani daca nu vine cineva sa ne cumpere. Sau poate ca s-au gandit unii la o alta solutie de a acoperi supraproductia. Nu sunt clarvazatoare, dar sunt foarte rabdatoare si curioasa. 

Niciun comentariu: