8 iun. 2010

Uniunea Europeana e o gluma

Am asteptat destul de mult sa vad ce se va intampla in aceasta unificare a batranei doamne Europa. Dar din pacate concluzia a fost ce am intuit ca va fi. Uniunea Europeana nu are cum sa reuseasca. Europa in sine este prea diversificata pentru a reusi sa ajunga un al doilea proiect in stilul Statele Unite ale Americii. Exista totusi o posibilitate ca Europa sa se uneasca, dar aceasta posibilitate presupune un razboi nu o lupta pentru ca Euro sa razbata in lupta nedreapta cu dolarul. Un razboi al Europei impotriva unei puteri mai mari. Tentativele exista si sunt mereu lansate in diverse forme, dar se pare ca nimeni nu are curajul sa bage Europa intr-un razboi real si serios pentru izbanda proiectului Uniunea Europeana.
Daca stam sa analizam si mai bine problema ne dam seama ca e absurd. De ce am incepe un razboi in stil clasic in secolul 21? De ce am vrea sa distrugem mostenirea culturala, singurul lucru cu care Europa se poate mandri in fata adversarilor? 
Sunt convinsa ca undeva se coace un razboi sub o alta forma pentru a incerca in ultima instanta o resuscitare a proiectului, dar repet si cred ca nu ma insel cand spun ca este imposibil sa unificam un teritoriu care abia ce si-a recunoscut constiinta nationala si care se mandreste cu identitatea culturala, sociala si politica a fiecarui stat. Asa nu ne putem unifica niciodata. Iar moneda unic europeana a dus la niste dezavantaje majore pentru statele care au aderat deja si la un dezechilibru economic major, deci nimeni nu prea agreeaza Euro. Era mai bine cu lira italiana, marca germana, francul francez si casele de schimb necesare inevitabil.
Asa ca practic nu avem de ce sa mai speram la o Uniune Europeana unita de solidaritatea fata de Euro. 

Niciun comentariu: